Goda vänner utan undantag

De människor vi får träffa här tillhör eliten. Alla vår värds vänner har familj (nära släktning, typ pappa, farbror osv) som har eller har haft höga positioner inom militär eller regering. Efter avslutad karriär inom någon av dessa får man ett hus. Under tjänsten får man även full försäkring för hela familjen, säkert jobb, ens barn får skolgång osv. Vilka benefits man får beror självklar på rank, men igår träffade vi sonen till mannen som var andra befälhavare under den tid då de slogs mot talibanerna. ALDRIG i mitt liv har jag sett ett sånt hus. Vi kom dit och de visade oss till pool-huset som var fixat som en lounge, kanske 60 m2 stort, dvs mycket större än hela vår lägenhet. Väldigt smakfullt inrett med två badrum.  Ahmed (här uttalas det Emmed) och hans fru Foha visade oss runt huset och pratade i mun på varandra om kriget med talibanerna. Väldigt intensiva människor med mycket att berätta. Vi diskuterade rättssystemet och processen, dödsstraff och Foha berättade att om man ska kunna döma en våldtäcktsman krävs fyra MANLIGA vittnen, för en kvinnas vittnesmål räknas som ett halvt vittnesmål. Foha är feminist och vi pratade en del om genderbaserade problem, och jämlikhet. Det fanns en viss desperation i hennes röst och vi berättade lite om hur vi gör i Sverige med pappamånader och så. Vi pratade även om #metoo och hur det har påverkat Sverige och världen. Det verkar bara vara ett kvinnodominerat yrke här och det är modeindustrin. Som kvinna är det inte lätt att ha en karriär och en familj, vissa företag kräver att en kvinna säger upp sig när hon gifter sig. Man får gå med i polisen som kvinna och bara för något år sen tilläts kvinnor att gå med i armén, men inte i fälttjänst, utan bara administrativt och inom sjukvård. Det är dock ett steg i rätt riktning.

Det finns mängder av sociala regler här som bottnar i religionen. En av dessa är att en man ska ta hand om sin kvinna. I religionen står det att om man gifter sig så är mannen skyldig att betala allt, även om kvinnan har en egen inkomst. Hennes inkomst är bara för henne om inte hon vill bidra. Mannen har också skyldighet att tillhandahålla sin partner med fickpengar, baserat på hans inkomst osv. Vår vän är inte religiös, inte hans vänner heller. Om man ber, så gör man det på fredagar för då får man mest blessings, så det räcker för resten av veckan :P.

Så tillbaka till huset som Ahmed, hans två syskon, mor, far och farmor och Foha bor i. Tänk dig ett hus i The Sims med alla expansioner, tänk dig att du sätter dig ner i två veckor och bygger huset, med pool, poolhus, gästhus, trädgård. Detta var huset de bodde i:

Detta är en bråkdel av de rum de hade, t. ex halva deras sovrum var lika stort som vår lägenhet. Det måste ha funnits 15 rum i detta hus, plus biograf!!!! De hade till och med en liten moské på gården för tjänstefolket. De har den största TV:n jag någonsin har sett, en liten golfbil och ett hus på taket som det sitter en krypskytt i på nätterna :O De hade över 30 pers anställda som jobbade på gården, som trädgårdsmästare, kockar, biträden, städare osv, alla dessa bodde också på gården. HELT SJUKT! Ahmeds mamma reser mycket och köper hem grejer från hela världen, detta gjorde varje liten pryl intressant! Hon har inrett varje dela av huset själv, och varje rum har ett eget tema. Deras eldstad utomhus har förekommit i massa Lollywood filmer ( den pakistanska filmbranchen)… Det var nästan obehagligt med all denna förmögenhet, men det var kul och se! Dessutom har jag massa inspiration för mitt nästa hus i The Sims 😉

Denna bild är tagen i männens lounge, där de hade antika vapen, svärd, fetaste skulpturerna och massa antik konst. De hade en tavla värd 1 miljon kronor… Från höger har ni Ahmed, Foha, jag och August.

cb8f7367-a341-4db6-a54b-bcbec42534b5

Efter vi sett huset åkte vi runt till massa klubbar för rika människor, dessa har ridbana, golfbana, tennisbana, squash, badminton, pool, gym, biograf, you name it. Allt de finaste för de finaste. Bilar jag aldrig sett! Vi stannade inte på något ställe utan åkte till till the Constitutional enclave, där deras parlament, alla renar av regeringen, Högsta domstolen, bibliotek, ambassader och all lyx du kan tänka dig. Vi åt på Street Café 1, en liten restaurang i området där alla diplomater hänger. Vi testade västerländsk mat för att återställa magen lite från all den olja den lokala maten innehåller. De gör det seriöst bättre än oss! De hade t. ex en Creme Brulée som var på samma nivå som en gjord i Frankrike. Ni som varit i Frankrike och testat vet vad jag pratar om. Självklart behövde vi inte betala.

37ec7e4f-ccf8-4435-84eb-50b57d901214.jpg

Det är rätt kul att jag och August glider i Shalwar Kameez (traditionell klädsel) och de har västerländska kläder 😛

Efter detta äventyr kom nästa. Vi åkte och hängde med Wahajs bästa vänner, folk han lärde känna i gymnasiet. Det var som att hänga med vänner hemma. Att jag är tjej kände jag inte av ett dugg, som man kan göra i mansdominerade sammanhang. Samtliga var intresserade av oss, vi pratade om allt möjligt, det är jättekul att prata om Sverige t. ex, om folket och kulturen. De drack faktiskt sprit också och det blev en jäkla fest! Whiskey såklart. Som ni vet är det olagligt att dricka sprit i Pakistan. Det innebär att det är svårt att få tag på den äkta varan, dvs sprit som inte är utspätt. Det finns en del restauranger med kristna ägare som har licens för att importera alkohol, men vanligast är att dessa grabbar får tag i drickan genom kontakter som arbetar på ambassaderna. Ambassaderna ska ha rejäla fester där diplomater från alla olika ambassader umgås. Ambassaderna får importera sprit. Med det hålls rätt undangömt att grabbarna dricker. Inget man får säga till syskon eller till föräldrar, även om det är rätt uppenbart att om man pluggat utomlands, vilket alla dessa grabbar har, så har man upplevt en del festkultur. Det är skönt att de kan en del om vår kultur, de tog t.ex i hand när vi hälsade. Som ni vet så är det en grej med att skaka hand med motsatta könet, och detta leder till en del förvirring, vem får man skaka hand med och vem får man inte? Det beror helt på deras bakgrund, utbildningsnivå, religiösa tolkning osv. Alla dessa grabbar har levt utomlands, och under andra omständigheter kanske de hade fortsatt med det, men de flesta är deras föräldrars enda söner. Det är sönerna som tar hand om föräldrarna, och föräldrarna har mycket makt över barnen. Barnen känner sig obligated att ta hand om familjen, särskilt sönerna. Det bra med detta är dock att kunskapen inte flyr landet, som händer i andra länder, där kidsen flyttar utomlands, utbildar sig och sedan skickar pengar hem till sina familjer. Det är bättre att skaffa kunskap, komma hem och applicera kunskapen på problem i hemlandet, samtidigt som man tjänar pengar på hemmaplan. Notera att detta främst gäller max 5% av landets befolkning, jag kan inte uttala mig om massorna.

På festen tog de så väl hand om oss, Wahaj kallas för farfar för att han tar hand om alla, och visst tog han hand om oss också. Vi beställde mat runt 4 på morgonen, och fick Parata; bröd (typ naan) med fyllning. Restaurangen som vi handlade ifrån heter What’a Parata :P. Högklassig humor!

Vi skriver på svenska för att det är känsliga ämnen. På detta vis blir ingen uthängd, och ingens tår blir trampade på.

Vi kom hem halv fem, fick smyga in och sov till 12. Det var Torsdagen, bara tre dagar kvar i Pakistan!

5 thoughts on “Goda vänner utan undantag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s